Mutfak

Kurban etini sağlıklı saklamanın püf noktaları

Kurban Bayramında kesilecek kurbanlıkların etleriinin gönül rahatlığıyla saklanmasıi için uygulanması gereken adımlar.

Kurban etini sağlıklı saklamanın püf noktaları

Bonfilet’in Gıda Mühendisi Kemal Bozkuş, kurbanlık etin kesim, dinlendirme ve paketleme süreçleri ile ilgili bilgiler verdi:

Kesilip parçalanan sıcak kurban eti öncelikle serin ve temiz bir yerde 3-4 saat boyunca dinlendirilip havalandırılmalı, zaman zaman da tersyüz edilmeli. Bu işlemi, etin soğumasını sağlamak ve sıcak olan kurban etindeki bakteri faaliyetini yavaşlatmak adına önemsiyoruz.

Uzun süre poşette kalan etin bozulma süreci hızlanacağından, kesim işleminden sonra poşetlere konan etler olabildiğince hızlı bir şekilde poşetten çıkarılmalıdır.

Etin kirli yüzeyle temas etmesi halinde ise bakteri yayılımına yol açan yıkama işlemi yerine o kısmın kesilip atılması tercih edilmesi gereken bir yöntemdir.

Kurbanlık alırken dikkat edilmesi gerekenlerKurban alırken dolandırılmayın. Büyükbaş kurbanlıklarda pasaport dolandırıcılığına dikkat edin.

 

Kurban Etini Büyük Parçalar Halinde Saklayın

Kurban etini en iyi saklama yolunun büyük parçalar halinde derin dondurucuda muhafaza etmek. Et ne kadar küçük boyutta parçalanırsa raf ömrü de o kadar kısa olur.

Ancak büyük miktarda eti evde muhafaza etmekte zorlanacak olanlar yemeklerde tercih edilecek şekilde bir doğrama yöntemi geliştirebilir.

Arzuya göre doğranan etlerin -18 derecede muhafaza edilmesini öneriyoruz.

Dondurma işleminde kullanılabilecek kadar eti bir arada paketlemek pratik bir çözüm olabilir. Et, uygun koşulların sağlanmasının ardından derin dondurucuda 6 ay süreyle bekletilebilir.

Çözündürme işleminden sonra etin tekrar dondurulması ise bozulmaya yol açacağından sakıncalı olduğunu söyleyebiliriz.

 Denetlenen Kesim Yerlerini Tercih Edin

Mezbahalarda uygulanan kontrollü süreçler, Kurban Bayramı döneminde yoğunluktan dolayı aksayabiliyor. Herhangi bir sorunla karşılaşmamak adına dikkatli olunması gerekir.

Kurbanlık için resmi kuruluşların denetlediği hayvan pazarı ve kesim yerlerinin tercih edilmesi gerekiyor. Kesim alanlarındaki hijyen ve hayvanın hastalık geçirip geçirmediği hassas olunması gereken konuların başında geliyor.

Doğru hayvan seçimi ve kesimi sonrasında dinlendirilen ve derin dondurucuda saklanan kırmızı eti tüm yağlarından ayırmak da yapılan diğer bir yanlış. Tamamen yağsız bir et tüm lezzetini yitireceğinden kurban kesenlere bu yöntemi önermiyoruz.

Etin Yıkanması Bakteri Yayılımına Yol Açar

Kurban kesenlerin mutfakta yaptığı en yaygın hatalardan biri, eti pişirmeden önce yıkamak.

Geçmişte rastlanılan et kesim şartlarının günümüzdeki teknolojilerle kıyaslanmayacak kadar ilkel şartlarda olmasına ve etin kesim esnasında toz, kıl ve tüy gibi maddelerle temas etmesine dayalı algı, eti yıkamanın temelini meydana getiriyor.

Yıkanan et bakteriyel zehirlenmelere ve hastalanmalara yol açabilir. Kurban kesildikten sonra yapılan yemek hazırlıkları esnasında çiğ ete dokunduktan sonra eller yıkanmalı, et doğranan tahtada bakteri yayılım riski olduğundan sebze veya farklı bir gıda maddesi teması sağlanmamalı. 

Şehirlerarası yolculukta taşınması planlanan kurban etinin ise öncelikle buzdolabında soğutulduktan sonra ısı geçirmeyen termal çantalarda buz aküleri ile taşınması gerekir. 

Etin sıcak hava ile teması kesinlikle engellenmeli.

Yorumlar